Ethiopia Sidamo Filtre Kahve
Dengeli, karmaşık ve pürüzsüz Etiyopya Sidamo, Afrika
kahvesinin en iyi özelliklerinden bazılarını temsil ediyor. Genellikle dünyanın
en iyi kahvelerinden biri olarak kabul edilen Sidamo, hem sıcak hem de buzlu
olarak tüketilebilir ve araştırılmaya değerdir.
Tarih, büyüme ve işleme
Bu çekirdekler, eskiden Sidamo vilayeti adı verilen Güney sınırında yetiştirilmektedir. Bu bölge genellikle kahve üretiminin doğduğu yer olarak kabul edilir. Yerel efsaneye göre, Kaldi adında genç bir keçi çobanı, bazı gizemli kırmızı meyveleri yedikten sonra sürüsünün enerjik hale geldiğini fark etti. Meyveleri bizzat denedikten sonra muazzam bir enerji dalgası hissetti. Kaldi kahve çekirdeklerini yeni keşfetmişti. Bu hikayenin doğruluğu şüpheli olsa da, kahvenin Afrika'da ortaya çıktığı teorisinin gerçeğe dayandığı muhtemeldir. Kahve çekirdekleri, bölgede yüzyıllardır yetiştirilmektedir ve dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Sidamo fasulyesi, yaylalarda deniz seviyesinden yaklaşık
5.000 ila 7.000 fit yükseklikte yetiştirilir ve Ekim ile Ocak ayları arasında
hasat edilir. Daha yüksek rakımlardan dolayı fasulyelerin büyümesi yavaştır.
Bu, üretimi geciktirirken, daha yavaş büyüme, çekirdeklerinin topraktan daha
fazla besin emmesine ve daha karmaşık ve sağlam bir lezzet profili
geliştirmesine izin verir.
Sidamo çekirdekleri toplandıktan sonra ıslak işlenir. Kahve
kirazları, yüksek miktarda su basıncı kullanılarak bir elekten geçirilir.
Kirazları elek içinden itme işlemi, meyvelerin ve kabuğun çoğunu çıkarır,
sadece az miktarda küspe kalır. Çekirdekler daha sonra yaklaşık bir gün
tanklarda mayalanmaya bırakılır. Çekirdekler daha sonra tanktan çıkarılır,
yıkanır ve güneşte kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra kalan hamur basitçe
soyulur.
Lezzet profili
Etiyopya Sidamo, çiçek, dut ve turunçgil notalarıyla bilinir. Tadım yaparken, limon ve ekşi meyvelerin yanı sıra şeker kamışından güçlü notalar bekleyin. Kahvenin orta gövdesi ve düşük asitliği vardır ve parlak bir bitiş ile biter. Genel bir kural olarak, Afrika kahveleri meyvelerle son derece iyi eşleşir. Özellikle turunçgiller bu kahvenin karmaşık notalarını gerçekten ortaya çıkaracaktır.