Ethiopia Sidamo Filtre Kahve

Dengeli, karmaşık ve pürüzsüz Etiyopya Sidamo, Afrika kahvesinin en iyi özelliklerinden bazılarını temsil ediyor. Genellikle dünyanın en iyi kahvelerinden biri olarak kabul edilen Sidamo, hem sıcak hem de buzlu olarak tüketilebilir ve araştırılmaya değerdir.

Tarih, büyüme ve işleme

Bu çekirdekler, eskiden Sidamo vilayeti adı verilen Güney sınırında yetiştirilmektedir. Bu bölge genellikle kahve üretiminin doğduğu yer olarak kabul edilir. Yerel efsaneye göre, Kaldi adında genç bir keçi çobanı, bazı gizemli kırmızı meyveleri yedikten sonra sürüsünün enerjik hale geldiğini fark etti. Meyveleri bizzat denedikten sonra muazzam bir enerji dalgası hissetti. Kaldi kahve çekirdeklerini yeni keşfetmişti. Bu hikayenin doğruluğu şüpheli olsa da, kahvenin Afrika'da ortaya çıktığı teorisinin gerçeğe dayandığı muhtemeldir. Kahve çekirdekleri, bölgede yüzyıllardır yetiştirilmektedir ve dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

 

Sidamo fasulyesi, yaylalarda deniz seviyesinden yaklaşık 5.000 ila 7.000 fit yükseklikte yetiştirilir ve Ekim ile Ocak ayları arasında hasat edilir. Daha yüksek rakımlardan dolayı fasulyelerin büyümesi yavaştır. Bu, üretimi geciktirirken, daha yavaş büyüme, çekirdeklerinin topraktan daha fazla besin emmesine ve daha karmaşık ve sağlam bir lezzet profili geliştirmesine izin verir.

Sidamo çekirdekleri toplandıktan sonra ıslak işlenir. Kahve kirazları, yüksek miktarda su basıncı kullanılarak bir elekten geçirilir. Kirazları elek içinden itme işlemi, meyvelerin ve kabuğun çoğunu çıkarır, sadece az miktarda küspe kalır. Çekirdekler daha sonra yaklaşık bir gün tanklarda mayalanmaya bırakılır. Çekirdekler daha sonra tanktan çıkarılır, yıkanır ve güneşte kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra kalan hamur basitçe soyulur.

Lezzet profili

Etiyopya Sidamo, çiçek, dut ve turunçgil notalarıyla bilinir. Tadım yaparken, limon ve ekşi meyvelerin yanı sıra şeker kamışından güçlü notalar bekleyin. Kahvenin orta gövdesi ve düşük asitliği vardır ve parlak bir bitiş ile biter. Genel bir kural olarak, Afrika kahveleri meyvelerle son derece iyi eşleşir. Özellikle turunçgiller bu kahvenin karmaşık notalarını gerçekten ortaya çıkaracaktır. 

Bu eşsiz tada sahip kahvemizi denemek için tıklayın